Et kreativt rom

‒ Skaperstedet er et litt annerledes tilbud enn et vanlig jobbtrenerkurs, hvor vi tenker helhetlig rundt hva mennesket kan ha behov for. Enten det er å lære seg å kommunisere på en tryggere måte, eller bruke maling til å uttrykke følelser som har bygd seg opp over mange år, inngår det hos oss som en del av jobbtrening og aktivisering. Vi har derfor utviklet ulike prosjekter hvor kunst, kultur og kreativitet er verktøy for å mestre. Vi håper at det finnes mange som benytter seg av muligheten gjennom Kreativt Rom på Grünerløkka.

Dette forteller Unni Beate Sekkesæter. Hun er gründer av Skaperstedet, Foreningen Mikrofinans Norge og lånefondet Mikrofinans Norge AS. Målet med etableringene er å øke privatpersoners muligheter for å starte egen bedrift. Skaperstedet har fått støtte fra Arbeids- og velferdsdirektoratet for å drive opplæring, jobbtrening og mestring gjennom kreative aktiviteter, coaching, veiledning og etableringsopplæring, samt kursing i å håndtere egen privatøkonomi. Avhengig av finansiering, er planen å gjenoppta alle aktivitetene i 2018. Gjennom Mikrofinans Norge vil de fra 2018 tilby gunstige mikrolån til nye foretak som ikke har grunnlag for å ta opp lån fra ordinære banker, og gjennom Foreningen Mikrofinans Norge får du som medlem tilgang på nettverk og nødvendig kompetanse.

‒ På Skaperverket har vi holdt etablererkurs for gründere som ønsker å starte virksomhet, og bidrar til å bringe fram og kvalifiserer gründerne. De har forretningsideer som ofte trenger finansiering for å komme i gang. Det være seg til utstyr, bil eller lokaler. Kundene våre er ofte mennesker som ikke kan få lån i bank, eller kanskje ikke har nettverk til å låne privat, og dermed ikke kommer i gang med ideene sine. For dem kan et mikrolån være det som får satt det hele i bevegelse. Men vi ser ikke bare på gründerne – vi ser hele mennesket. Det er det vi jobber med å få fram, blant annet i Kreativt Rom.

Kreativ desember

Skaperstedet har til nå holdt til på Kolbotn, men i desember flyttet de midlertidig til Grünerløkka bydel i Oslo, hvor de fram til jul er å finne i Paulus sykehjem. Her skal de særlig drive prosjektet Kreativt Rom, med driftsmidler fra bydelen. Sekkesæter forteller at hun er svært spent på dette tilbudet.

‒ Fra kl. 13 til 16 hver dag fram mot jul kjører vi et kreativt opplegg for voksne. Alle som har lyst, kan komme innom og bruke Kreativt Rom. Vi tilbyr maling og diverse utstyr for fri kreativ utfoldelse. Det er også mulighet for de som ønsker det å få noen å snakke med. Fra kl. 16 til 19 på mandager og onsdager vil Kreativt Rom være åpent spesifikt for ungdommer. De unge får her muligheten til å lage en performance hvor de selv står for manus, kulisser og kostymer. En multikunstner vil bistå ungdommene med dette. Så er du kreativ, bor på Grünerløkka og har lyst til å være med en gjeng for å skape noe unikt i ukene fram til jul, er dette stedet.

Sekkesæter understreker at det også ligger mer bak initiativet. ‒ Drømmen min er at dette skal føre til tettere kontakt mellom unge, voksne og eldre, hvor de kan utfylle hverandre i hverdagen. Kanskje vi kan koble unge som vil hjelpe eldre, og kanskje vil skape en liten bedrift for å få det til. Vi håper å være en katalysator for å skape noen gode prosesser. Vi blir en koordinerende organisasjon bak, mens ungdommene kan gjøre næringsvirksomhet av ideer, kreative prosesser og tjenester.

Skaperstedets gründer Unni Beate Sekkesæter (foran) er svært fornøyd med samarbeidet med Paulus sykehjem, og håper å kunne fortsette på nyåret.

Skreddersøm for hele mennesket

Skaperstedet er opptatt av å legge til rette for mer verdiskapning, og at mennesker følger sin passion i livet. Siden oppstarten i 2014 har hundrevis av mennesker kommet til Skaperstedet med ideer. Det disse gründerne har til felles, er at de ikke kvalifiserer til å ta opp ordinære banklån for å starte egne foretak. Sekkesæter forteller at det for dem kan være ekstra vanskelig å følge drømmene sine.

‒ De vil gjerne gjøre noe for å komme ut i arbeid, men blir ofte stoppet av systemet. Vi er derfor opptatt av å løse dette på en måte som fungerer bedre for flere. Innenfor denne store gruppen aktiviserings- og jobbtreningsdeltagere, finnes det mange behov. Det er folk som bare ville gå på Kreativt Rom for å male, eller å ta en kopp te med noen som lytter, for eksempel helsecoacher eller jobbmentorer. Andre har en helt klar forretningsidé, og går rett inn på etablererkurs uten å benytte seg så mye av det andre rundt. Vi ønsker å se hele mennesket, ønsker alle velkommen og skreddersyr tjenestene til hver enkelte.


Julemarked og samarbeid med Paulus sykehjem

I tillegg til Kreativt Rom skal Skaperstedet og Paulus sykehjem arrangere et felles julemarked 9. Desember. Her kan du også møte noen av gründere fra Skaperstedets nettverk.

‒ Begge parter har tradisjon for å holde julemarked. Ved å slå sammen disse julemarkedene blir det mer mangfold og vi kan nå ut til mange flere. Våre gründere vil bidra med alt fra forskjellige typer håndverk, superfood, helse- og velværeprodukter, samt forskjellige tjenester som kan markedsføres på markedet. Det er egentlig fritt fram hva de selger, hvis de mener det passer der. Dette gir en fin markedsarena for våre gründere, forteller Sekkesæter. Hun setter pris på samarbeidet med Paulus sykehjem, og at de kan bruke deres lokaler.

‒ De har mye gode tilbud for beboerne der, og de har dessuten restaurant og bar i første etasje; Pauli biergarten. Hjemmet er et ganske kult sted, hvor de har gjort mye ut av seg for å bli en del av lokalsamfunnet. Dette er mer enn bare et tradisjonelt sykehjem. Det er mer som et samfunnshus, hvor lokalsamfunnet bringes til beboerne. Det har jeg veldig sansen for, og jeg håper vi for fortsette samarbeidet vårt utover i 2018.

Sekkesæter mener at Skaperstedet og Kreativt Rom er en flott måte å få folk til å tenke nytt om egen framtid, karriere og arbeidssituasjon. Her er det tilgang til nettverk, opplæring, kursing og muligheter for finansiering. Hun avslutter:

‒ Når folk kommer til Kreativt Rom er de i utgangspunktet på jakt etter å bruke sine kreative evner. Og da kan vi stille spørsmål som leder til hva de vil gjøre videre. Er det noen som har lyst til å starte sin egen virksomhet, vil vi for eksempel kanalisere dem videre inn i etablererkursene. Vi ser at det fungerer. Ut fra kreativitet vokser det etablererkurs og gründere som igjen tar lån og blir selvbærende. På den måten skaper de inntekter for seg selv, sin familie og samfunnet. Det er et viktig mål for oss. Jeg har jobbet med ganske mange unge som på denne måten har gått videre og startet sin egen virksomhet. Det være seg innen økologisk jordbruk, yoga, barnevakttjenester eller kreative tjenester. Nå håper vi å få til flere slike kreative prosjekter i Oslo. Kanskje vi må flytte Skaperstedet rundt mellom bydelene, men vi håper å gi et litt annerledes tilbud.

 

Les mer om Mikrofinans Norge og Skaperstedet på http://www.mikrofinansnorge.no/ og http://www.skaperstedet.no/

 

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter, Hva skjer. Bokmerk permalenken.