Større behov enn noensinne for flinke folk

– Karrieren kan starte i oppvasken. Der lærer du mye og får velfortjent respekt fra både kokker og servitører. De vet selv hvor mye arbeid det er å stå i den oppvasken. Veien videre til kuttestasjonen, sausstasjoen, brødstasjonen eller dessertstasjonen kan være veldig kort, forteller Teresa Godding (31), driftssjef ved Café Vintage i Sandefjord.

Tekst og foto: Anita K. Olsen Støbakk | MERK Norge AS

Fikk sin start i oppvasken
Teresa vet hva hun snakker om. Hun begynte selv som oppvaskhjelp i en alder av 13 år, og jobbet hver kveld etter skolen. Fra oppvaskbenken gikk veien videre til en utdannelse som servitør med fagbrev fra Statholdergården i Oslo, med studiekompetanse ved siden av. Hun har også fullført et årsstudium i økonomi, markedsføring og ledelse.

Teresa er ikke utdannet kokk, men er likevel meget driftig på kjøkkenet, mye på grunn av den grundige utdannelsen hun fikk gjennom servitørutdannelsen, men også på grunn av hennes lange erfaring som blant annet oppvaskhjelp, servitør og restaurantsjef. Listen over steder Teresa har jobbet inkluderer lærling perioder ved Statholdergården og Solsiden i Oslo. Ved endt lærling periode på Statholdergaarden bar det rett til Stavanger som hovmester på Sola strand Hotell. Deretter jobbet hun som restaurantsjef på Charlottenlund, Gamlaværket og City Bistro. Hun har også vært 1.-servitør ved Fauske Hotell og restaurantsjef ved Mon Amii Bodø.

Nå har Teresa funnet seg til rette som driftssjef ved Café Vintage i Sandefjord som drives av det sosiale entreprenørskapsfirmaet Vintage baby. Her er hun ansvarlig for den faglige og praktiske opplæringen i kjøkken-faget for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hun lærer dem hvordan de skal tilpasse seg det norske arbeidslivet, matlaging og grunnleggende kjøkkenhygiene, samtidig som de bygger mellommenneskelige relasjoner og skaper et godt arbeidsmiljø.

Skal bidra til sertifisering av unge mennesker
Fra September i år skal Teresa bidra med sin ekspertise i prosjektet Kjøkkenproff, som er et samarbeid mellom Senter for Sosialt Entreprenørskap og et utvalg av senterets medlemsbedrifter bestående av Vintage Baby, MERK Norge, Cateringfabrikken og KREM. Kjøkkenproff er et felles arbeidsinkluderingsprosjekt som sertifiserer unge mennesker som har et genuint ønske om en karriere innen hotell- og restaurantbransjen. Samtidig bidrar prosjektet også til å utvikle lederferdigheter hos eksisterende ansatte i bransjen. Målet er å sørge for kvalifisert arbeidskraft til en bransje som opplever vekst og hvor det alltid er behov for flinke folk. Sertifiseringen skjer i tett samarbeid med bransjen selv, og opplæringen er i tråd med læreplan i lærekandidatordningen. Teresa er faglig ansvarlig i prosjektet.

Teresa og de andre samarbeidspartnerne i prosjektet skal håndplukke trainees, gi dem faglig påfyll, nødvendig teoretisk forståelse for å fungere i bransjen. Traineene skal også få innføring i arbeidslivets regler, førstehjelp med sårhåndtering via Røde Kors, og lønn under opplæring. Målet er at de unge skal bli kjøkkenproffer med oppdatert og relevant kompetanse som kvalifiserer til jobb i bransjen.

Muligheter for en karriere, selv uten utdanning
Teresa fortelle at det overhodet ikke er nødvendig med fagbrev for å få jobb i denne bransjen, men det er av avgjørende betydning at du er presis, lærevillig og at du jobber effektivt og organisert.
– Det er helt ok å være den som ikke sier mest, det betyr ikke at du ikke er lærevillig og effektiv. Det er likevel viktig å vise at man har lyst og kan ta ansvar, sier hun, og fortsetter.
– Det er et fysisk tungt yrke, så du må være sterk, ha tålmodighet og være fleksibel. Hvis du takker nei til skift er det ofte sånn at man ikke blir spurt igjen. Her er det tette marginer. Man kan få beskjed tidlig på morgenen om at den ene kokken er syk og da er det viktig å trå til.

Selv om jobben både kan være uforutsigbar og tung er Teresa allikevel veldig entusiastisk ovenfor yrket sitt, og forteller at hun ønsker å jobbe i bransjen til hun går av med pensjon. – Det beste med denne jobben er å se hvor rask utvikling man kan ha ved å jobbe på ett kjøkken, både språkmessig og gjennom samholdet med de ansatte. Vi jobber alle mot samme mål, og det synes jeg er veldig gøy.  Man bygger relasjoner. Det er alltid action, alltid noe som skjer og sjelden kjedelig. Det er alltid behov for mat, og det er et økende behov for å slippe å lage maten sin selv.

Drømmer du om en karriere i denne bransjen?
Da kan Kjøkkenproff være noe for deg. Vi rekrutterer nå trainees, og er på jakt etter deg som ønsker en karriere i hotell- og restaurantbransjen. Les mer om stillingsutlysningen HER og søk gjerne på en av våre prosjektstillinger, da vel! Kanskje er du på vei til en ny karriere før du vet ordet av det.

Dette innlegget ble publisert i Aktiviteter, Hva skjer, Hva skjer-siden, innlegg, Ukategorisert. Bokmerk permalenken.