The man from the future

Truls Berg er seriegründer og er på mange måter en trendsetter innen innovasjonsmiljøet. Berg har med sine 11 selskaper skapt til sammen 1200 arbeidsplasser og har årelang erfaring som inspirator for utradisjonelle løsninger og samarbeid mellom forskjellige aktører.

Foto: Martine Kolstad

Berg brenner for åpen innovasjon og er overbevist om at samarbeid mellom offentlig sektor, private bedrifter, akademia og sosiale entreprenører, er fremtiden. ‒ Jeg skrev en bok for 5 år tilbake, som jeg kalte Halvveis til fremtiden. Der beskrev jeg hvordan Norge kan se ut i 2030 og hvordan alle virksomhetene på den tiden vil være opptatt av både trippel bunnlinje og en bærekraftig nåtid. I boka står det også om selvkjørende biler, kunstig intelligens, maskinbasert læring, borgerlønn og arbeidsdager som er betydelig kortere enn vi har i dag. Og om hvordan vi i 2030 har utviklet nye måter å tenke utdanning, nye måter å jobbe og nye måter å tenke fritid på.

De gode historiene

Innovasjon og sosialt entreprenørskap vil, ifølge Berg, være en sentral del av arbeid som gjøres i fremtiden. Han er en av de første i landet som så disse mulighetene, og gjennom årene har han jobbet med flere prosjekter i skjæringspunktet mellom innovasjon og sosialt entreprenørskap. Han synes også det er svært viktig at det gode arbeidet som mange gjør kommer fram og blir snakket om. ‒ Dette med innovasjon og nyskaping handler ikke minst om å få lov til å fortelle de gode historiene. Derfor jobber jeg mye med det som heter Innovasjonsmagasinet – eller Innomag.no. Det er både et nyhetsmagasin og et gratis nettforum for alle som regner seg som endringsagenter. Vi har som mål å være Norges ledende nettsted for alle som ikke frykter fremtiden, men som er nysgjerrige på alt det spennende som er i ferd med å skje rundt omkring i landet vårt. 

Fra sært til populært

Det sosiale engasjementet til bedrifter og organisasjoner har blitt stadig tydeligere gjennom årene, noe Berg har lagt særlig merke til i sitt arbeid. ‒ Det er ingen tvil om at vi lever i en veldig spennende tid. En av endringene vi ser er at flesteparten av de som starter opp nå, har i større eller mindre grad fokus på minst en av FNs 17 bærekraftmål. Dette sosiale engasjementet i skjæringspunktet offentlig og privat sektor, ofte med akademia i en nøkkelrolle, har gått fra å være noe veldig sært og sjeldent til å bli noe som stadig flere gjør.

‒ I den forbindelse er det hyggelig å sitte som leder av Open Innovation Lab of Norway, hvor vi har med private aktører som blant andre Norwegian, Nofas og Nortura, men også store offentlige aktører som NAV, Brønnøysundregistrene, Statens Innkrevingssentral og en rekke andre.

Berg var tidlig ute med sitt engasjement, allerede i 2008 da begrepet ble introdusert i Norge meldte han sin nysgjerrighet og interesse. Han har vært en viktig sparringspartner for flere av de sosiale entreprenørene og har også siden oppstarten av Senter for Sosialt Entreprenørskap og innovasjon i 2012, vært en viktig støttespiller og samarbeidsparter for utviklingen av feltet.

Berg forteller avslutningsvis at det finnes mange muligheter i skjæringspunktet mellom åpen innovasjon og viktig samfunnsmessig nyskaping. ‒ Jeg tror at sosialt entreprenørskap kommer til å være den vanlige måten å drive virksomheter på om ikke mer enn fem til ti år. Og at de gründerne som lykkes mest, nettopp vil være de som løser et eller flere av dagens problemer på en god, fornuftig og bærekraftig måte.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Hva skjer, Hva skjer-siden, innlegg. Bokmerk permalenken.